NTDS nabeschouwing

Wát een weekend is dit geweest, zeg! Het NTDS in Rotterdam hebben was al iets wat het voor mij persoonlijk erg speciaal maakte, maar het feit dat het mijn eerste NTDS als Teamcaptain van EDS was, zorgde er wel voor dat ik vol van de zenuwen vrijdagochtend wakker werd. Als Teamcaptain ben je degene die van alles up-to-date blijft zodat je alle deelnemers van je vereniging ten alle tijden kunt voorzien van informatie. Je zorgt dat iedereen weet in welke ronde ze moeten dansen, en dat ze dus ook daadwerkelijk klaarstaan! Mochten er vragen zijn, dan ben jij het eerste aanspreekpunt. Spannend natuurlijk, want ik had zelf ook pas één NTDS eerder meegedaan!

Op vrijdag begon het NTDS voor mij al bij het opbouwen van de vloer en het versieren van de zaal. Ruim 300 loodzware planken 3 trappen op sjouwen met een stelletje vrijwilligers die allemaal een ander idee hadden wat de beste manier was om dit te doen. Bijna twee uur en vele bezwete hoofden en pijnlijke handen later was de vloer dan ook daadwerkelijk waar hij moest zijn en kon het versieren beginnen. Met veel grapjes en leuke muziek ging dit vrij vlot en was de zaal klaar voor het eerste onderdeel van het toernooi: blind daten!

Blind daten is een speciaal onderdeel op de vrijdagavond voor deelnemers die nog geen partner hebben voor één of beide dansstijlen. Door middel van verschillend gekleurde bandjes kan je zien of iemand anders hetzelfde niveau danst als jij en waag je samen een dansje op de -spekgladde- vloer. Mocht dit wederzijds bevallen, dan kan je besluiten om je als koppel op te geven en het toernooi samen te dansen! Vol trots als teamcaptain kan ik zeggen dat iedereen van EDS die mee heeft gedaan aan blind daten een partner heeft gevonden en dus mee kon doen!

Op zaterdag begonnen we het toernooi met Ballroom, maar om afwisseling te houden is het voor de wedstrijddansers Latin. Veel gespannen gezichten kon ik bespeuren binnen het team, maar zodra de eerste ronde begon kwam iedereen erachter dat het zo eng niet is en heeft iedereen vooral genoten! Na de eerste ronde was het tijd voor de team presentatie! Dit betekent dat iedere vereniging een kort stukje opvoert in het thema van het toernooi. Rotterdam staat bekend om het improviseren op het laatste moment, wat ook dit jaar het geval was. Gelukkig ging het prima en had iedereen lol! Daarna gingen de rondes weer verder. Ieder koppel krijgt een rugnummer en met deze nummers wordt doorgegeven in welk niveau een koppel is ingedeeld, en na de eerste ronde in hun niveau wordt ook zo verteld welke paren door zijn naar een volgende ronde. Heb je een halve finale gedanst, dan is het extra spannend. Dan hoor je namelijk niet vooraf welke koppels in de finale mogen dansen, dat wordt ter plekke bekend gemaakt! Dit betekent dat je direct moet dansen zodra je je naam hoort, wat het nóg leuker maakt! EDS deed het extreem goed op zaterdag, in bijna elk niveau zaten er finaleplekken tussen voor ons!

’s Avonds was er een groot feest in het thema circus. Iedereen had heel hard zijn best gedaan om een outfit in het thema te dragen en het zag er prachtig uit! Met een circusact van een ontzettend lenige vrouw kon het feest gaan beginnen! Het leuke aan deze avond is dat iedereen met elkaar danst, ongeacht het niveau of de vereniging. Zo heeft ondergetekende een salsa gedanst met één van de juryleden die de wedstrijddansers heeft gejureerd, is er een party chacha ingezet en hebben we met bijna alle aanwezigen de ondertussen traditionele NTDS dans gedaan op het liedje Timber. Na een lange tijd dansen was het tijd om toch nog een paar uurtjes slaap te pakken en zo de volgende dag weer “fris en fruitig” klaar te staan.

Zondag was het tijd voor Latin! Nu iedereen wist hoe de rondes in elkaar zaten ging dit een stuk makkelijker. Met de prachtige resultaten van Ballroom in ons achterhoofd begonnen we aan de eerste rondes Latin. Na de indeling in de klassen werd het al snel spannend, want er waren maar liefst 5 EDS koppels in het hoogste niveau ingedeeld! Omdat iedereen het zo fantastisch deed gingen er steeds vele koppels door naar een volgende ronde, en stonden er uiteindelijk in elke finale koppels uit Rotterdam! Dat was een ongelofelijk gevoel, dat ons team het zó ontzettend goed had gedaan! Het drong tot ons door dat wij het zo enorm goed deden dat we kans maakten op de felbegeerde wisseltrofee voor het beste team: de NTDS leeuw! Deze knuffel hadden wij vorig jaar ook al gewonnen en deze wilden wij niet kwijt! Een van onze beginnerskoppels deed het dusdanig goed dat zij net als de dag ervoor de eerste plaats behaalden! Dit leidde ook tot het resultaat dat zij de wisseltrofee voor beste beginnerskoppel mee naar huis mochten nemen! Toen waren de andere klassen aan de beurt. In alle drie de overige klassen hadden wij minimaal 2 finalisten koppels! In totaal staan er 6 of 7 koppels in een finale, en er zijn 9 verenigingen met samen ruim 300 deelnemers dus dit was echt een enorme prestatie! Bij de profi’s en de masters werd zelfs de eerste plek veroverd door team EDS! Deze geweldige resultaten leidden tot de grote onthulling van het weekend: de uitreiking van de NTDS leeuw! De presentator maakte het winnende team bekend met hun yell, en als muziek in mijn oren klonk het toen hij “BOOMCHICKAWAHWAH” riep! Wij hebben opnieuw gewonnen!

- Corinca Zwijsen -